I mitten av september släpptes boken Mäster och trädgårdskvinnorna. En historisk Stockholmsroman, skriven av Hässelbybon Berndt Sehlstedt, som tar sin början i Åtvidaberg.
En solig höstdag träffar jag Berndt Sehlstedt på ett café i Åtvidaberg. Den tidigare journalisten, kommunikatören och lokalhistorikern är nu pensionär men fortfarande högst aktiv. Från att tidigare ha skrivit årsböcker om såväl hemstadsdelen Hässelby som uppväxtorten Östersund släppte han i september sin första roman Mäster och trädgårdskvinnorna.
– Jag tycker det är roligt att skriva, att få göra något kreativt. Och jag kopplar gärna samman skrivandet med mitt intresse för lokalhistoria, säger Berndt Sehlstedt.
Under pandemin sökte Berndt ny inspiration och åkte till Östergötland för att besöka olika herresäten, bland annat i Åtvidaberg. Där fick han syn på Adelsnäs herrgård, en herrgård som sedermera blev utgångspunkten i romanen.
– Det var egentligen där och då – på Adelsnäs herrgård – allt föll på plats och romanen började på riktigt ta form.
”Mäster och trädgårdskvinnorna” är en historisk roman där fakta blandas med fiktion. Huvudkaraktären Gustav Klingberg går på trädgårdsmästarskolan i Åtvidaberg, något som kommer prägla hela hans liv. Under sin livsvandring kommer Gustav att möta en rad verkliga och fiktiva kvinnor – trädgårdskvinnorna.
Boken gavs ut i september och finns nu att låna på biblioteket i Åtvidaberg. Den finns även att köpa på Villa Baro. Den 26 november kommer Berndt dessutom tillbaka till Åtvidaberg och kommer vara med på bibliotekets bokmässa.
Om boken
Mäster och trädgårdskvinnornaär en historisk roman där historisk fakta blandas med fiktion. Romanens huvudkaraktär, själva ”mäster” är Gustav Klingberg. Han är en fiktiv person som föds och växer upp i Askersund. Han blir trädgårdsdräng vid Stjernsunds slott innan han som 20-åring kommer till Åtvidaberg och trädgårdsmästarskolan Västantorp.
“Trädgårdskvinnorna” är en rad verkliga och fiktiva kvinnor som Gustav möter under sin livsvandring och yrkeskarriär inom trädgårdsnäringen. I Åtvidaberg kommer friherrinnan Louise Adelswärd att betyda mycket för hans syn på odlingens betydelse. Louise uppmuntrar Gustav att se livskvaliteten i parkanläggningar, orangerier och i bostadens köksträdgårdar. Hennes make, Theodor Adelswärd, trädgårdsmästarskolas grundare och styresman, inspirerar också Gustav, inte minst i synen på företagande och stadsplanering. Under studietiden i Åtvidaberg åligger det eleverna att sköta Adelswärdska företagens tjänstebostäder. Så gör också Gustav – tillsammans med skolans enda kvinnliga elev, Anna Malke. Mellan de båda ungdomarna uppstår kärlek. Åtvidaberg blir för evigt ett föredöme för Gustav – även när han flyttar till Hässelby Villastad och tar över driften av en större handelsträdgård.