Kulturföreningen Ting för alla

07 dec, 2021

Vem är mannen bakom masken? Vem är han som driver den kreativa ådran i Gamleby?

Text och foto: Anette Svensson

Jag tar bilen till Gamleby en av lördagarna då jag läst om att det är aktivitet i Gamleby kulturhus. OK, så var är det och vad gör de?

Färden går mot centrum och snart ser jag ett gammalt hus som en gång i tiden varit ett Tingshus. Jag parkerar och går mot grinden. Det första man möts av är en prydd grind där kreativa ådran redan börjar visa sig. Färger, former och dekorationer.

Mina steg leder upp för trappan till en gammal hederlig brun dörr och jag kliver in. Genast möts man av den kreativa andan som faktiskt genomsyrar hela detta hus ska det visa sig. Inte bara i form av målningar, teckningar och sånt som man förväntar sig ska finnas i ett aktivitetshus.

Utan så mycket mer
Efter att ha klivit in i första rummet, står jag och beundrar målningarna och lerfigurerna som barn har gjort. Då träffar jag för första gången eldsjälen i detta hus, Jörgen Bergström. En man som brinner för barn och för att de ska kunna få prova på många olika saker inom konst, kultur, musik och hantverk.

Ett hus för alla
Som jag nämnde förut så står jag i rummet där färg och form har sin plats. Jörgen pratar och inspirerar barnen som är där och man dras lätt med i hans entusiasm. Han visar hur man knådar leran och var det finns olika hjälpmedel för att forma till sin verk. Här är mitt första möte med Alida från Loftahammar, som är 11 år, och som har tagit med sig sin mormor Brittmarie för ett första besök. Härligt att mormor och barnbarn skulpterar tillsammans.

Alida berättar att hon ska bli låtskrivare
Vi går vidare tillsammans med Jörgen och en annan familj med mor, son och dotter som besöker huset denna dag. Nästa rum är musikrummet och här finns det musikinstrument av olika slag och Jörgen berättar vidden av att lära sig att använda musikinstrument. I samma stora rum pryds väggen av massa mangatecknngar som skänkts till kultur- och aktivitetshuset. En fin gest från Jhona Poblete som vill bidra med sitt sätt och erbjuder dessa till försäljning för att stödja verksamheten som bedrivs.

Här kan man också prova på att skriva i gammal stil med gamla bokstäver som man gjorde förr. Papper, beskrivningar och pennor finns framme för det som kallas kalligrafi. Och vill man prova att tillverka ett smycke så finns också denna möjlighet.

Sedan fortsätter färden till köket, ett gammalt kök i ett gammalt hus där man bakar och fikar med utsikt från fönstren mot köksträdgården. Där odlar man ekologiskt på vår och sommar men som nu gått i vintervila.

Här finns allt!
I köket där möter jag maskerna igen, ansiktsmaskerna. Gjorde av olika människor vilket också speglar olika människor. Där får jag också se just den masken som faktiskt fångar mitt speciella intresse, en tung ansiktsmask i form av ett lejon.

Vem är nu mannen bakom just den masken?
Jo, mannen bakom denna verksamhet, Jörgen Bergström.

Vandringen fortsätter till övervåningen och där finns trummorna och dessa fångar vår familjs intresse, som jag slagit följe med. Dahlia är först att prova trummorna. Hon tar hjälp av sin mor med att sköta bastrumman eftersom hon har ena benet gipsat. Men allt går om man hjälps åt. Storebror Douglas vill också prova och de får hjälp och instruktioner av Jörgen. Ännu ett härligt möte med barn och vuxna som provar saker tillsammans.

Tiden går fort och jag börjar att avsluta mitt första besök, men inte det sista i detta hus. Vi går ner och där ser jag åter masken som fångade mig fast nu i ett annat material och gjord på ett annat vis, vilket också får mina tankar till att man kan göra saker på många olika sätt och med många olika medel.

Enkelt, billigt, avancerat eller med annat material.
Möjligheterna finns om man är kreativ och får möjligheten att vara kreativ.

När jag sedan står där i hallen för att tacka för mig blir det fler möten med ännu en eldsjäl i detta hus, Kremylde De La Rosa. Hon kan språket så där, som hon uttrycker sig, och har jobbat mycket med andra människor från andra nationaliteter när hon bodde i Portugal. Hon berättar att om man inte alltid kan språket jättebra så är teater eller dans ett bra sätt att kommunicera. Sedan kommer Saida Rezaei in för att prata och vara en stund i Gamleby kulturhus.

Kulturföreningen kom till 2015 och stöds med hjälp från Västerviks kommun och Tjust Sparbanksstiftelse.

Stort tack Jörgen Bergström för din inspiration och kreativitet. Som du själv benämner dig, en man som står stadigt på jorden med sinnet på skaft.

 
 
Artikeln är publicerad i kategorierna: Gamleby | Gamlebyplatsen