En man utan visioner sägs vara den fattigaste. Vi människor har förmågan att kunna drömma och använda vår fantasi. När du tar en promenad i Gamleby, vad ser du då? Ser du bara det gamla vanliga?
Under snart ett år har centrala gator i Gamleby grävts upp och det har varit riktigt besvärligt att ta sig fram. När det var som värst kallades det stora hålet utanför Linnéas Café ”tunnelbanebygget”. Somliga ser bara hål i marken och leriga trottoarer medan andra ser framtiden. Bara levande samhällen bygger ut fjärrvärmenätet, bara levande samhällen byter gatlyktor. Vi bor alltså i ett levande samhälle med framtidstro, är ett sätt att se det.
I höstas invigdes en ny lekpark på Ernebergsfältet. Vad ser du när du ser en lekpark Framtidstro. Hundratals personer var med på invigningen när kommunalrådet klippte av ett fång med ballonger som for till väders. Någon förfasade sig över att ballongerna skulle hamna i viken där sälarna skulle få dem om halsen. Tänk vad olika saker vi kan frammana i vår fantasi.
Nere vid torget har man samtidigt med fjärrvärmegrävandet genomfört en arkeologisk utgrävning. Vad ser du? Krukskärvor, hundben, träflisor och överlyckliga vuxna som leker hink och spade? Jag ser våra rötter. Om du vet något om din historia vet du något om din framtid. Här, en meter ner i marken, låg den gamla handelsstaden Västervik. Kan du se den?
Man har hittat gamla bryggor på Loftagatan utanför Byfiket, spår av en medeltida vattenlinje. Jag blev ”starstruck”, så där som en del blir när de ser en kändis, när jag fick hålla i resterna av ett kärl från 1250-talet, men det kanske bara är jag?
Den gamla staden är troligtvis äldre än det välkända årtalet 1275 då Magnus Ladulås benämner den i ett brev. Kungen donerade sin gård, Åby, till kyrkan. Platsen benämns som ”stad vid torg”, redan då alltså. Vad såg kungen på den där lilla platsen? Han kanske såg utveckling och möjligheter?
Gamla Västervik har inte kommit till genom en kunglig befallning, typ ”här skall staden ligga”, den har växt fram på grund av sina naturliga förutsättningar. Enkelt sagt, här i Gamleby fanns det som folk ville ha! Staden handlade med Hansastäderna i norra Tyskland vilket både gamla texter och fynd vittnar om.
Snart är grävandets tid över, för den här gången och byn blir sig lik igen? Ska den verkligen bli sig lik igen eller ska vi låta den förändras genom nya visioner?
Mattias Holm
Mattias Holm
Mattias Holm bor i Gamleby sedan 30 år, uppväxt i Kumla, gift med Marie och har två vuxna barn.
Han är föreståndare för Hannahuset, har ett stort intresse för historia och håller historiska byvandringar.