I vår herres hage – mitt i smeten

07 dec, 2021

I mitten av ingenstans men ändå i mitten av allting startade Annina Riikonen en
veterinärklinik i januari 2021 för sällskapsdjur och hästar.

Text och foto: Thomas Ekh

På väg till Annina, som har sin veterinärklinik i Lärbo, Hallingeberg, så får jag vibbar från den engelska TV-serien “I vår herres hage”. Det intrycket förstärks när jag kör upp på gårdsplanen med hästar i hagarna, ett stall och själva kliniken bredvid bostadshuset.

Annina har varit veterinär sedan 2007. De senaste 12 åren har hon arbetat på Distriktsveterinärerna i Gamleby och Vimmerby. Hon tycker att hon är känd bland befolkningen. För att få ihop livet som småbarnsförälder valde hon att bygga sin veterinärklinik på gården hon ägde och verksamheten kom igång i januari 2021.

På sin klinik tar hon främst emot sällskapsdjur såsom hundar, katter och kaniner samt hästar. Men hon är inte främmande för att ta emot andra djur även om det inte är hennes specialitet. Hon har till exempel arbetat i Ecuador och stött på boaormar samt arbetat på en djurpark med alla deras olika arter. Kor, får och lamm kan också vara några av hennes patienter.

De vanligaste tjänsterna är vaccination, kastrering och tandvård. Annina genomför även mindre operationer av till exempel knölar, tumörer och tänder. Större operationer har hon inte kapacitet för då det kräver större lokaler och tillsyn av patienten, men då hänvisar hon till andra kliniker. Kliniken är välutrustad med ett eget laboratorium, tandröntgen och utrustning för tandbehandlingar och mindre operationer.

Det är smidigt att komma till kliniken, även om du har en häst. Hon har ett stall med paddock där hon kan undersöka enklare åkommor. Vaccinering kan göras när hästen står kvar i hästtransporten.
Många av hennes kunder tycker att det är en lugn miljö för sina djur, och sig själva, annars kan det ju vara stressigt att komma till en veterinärklinik. Hon kan till och med utföra vaccinationer utomhus om situationen kräver detta. För djurägarna finns möjligheten att ta med sig en picknick-korg och gå ut i naturen i väntan på sitt husdjur. Tjustleden finns runt hörnet.

Främst tar hon emot besök hemma på gården men gör även hembesök. Hon tar endast emot förbokade besök, ej drop-in, och tar emot akutfall i mån av tid.
– Det jag är unik med är att jag har tider för bokning på helgdagar, inte enbart för jourfall som andra kliniker, säger Annina. Jag tar istället ledigt på tisdagar och torsdagar men jag kan ibland svara på samtal och meddelanden även då i mån av tid, fortsätter hon.

Hennes snart första år som egen företagare är Annina nöjd med trots att hon inte gjort så mycket marknadsföring.
– Jag får många rekommendationer via mun-till-mun-metoden från gamla kunder, säger Annina.

Det har varit spännande och samtidigt en möjlighet att kunna kombinera familjelivet och sina fritidsintressen. Hon har kunnat göra saker med sin fyraåriga dotter som annars hade varit svårt som anställd. Hon tränar sina två hundar och tävlar i agility och hästar i distansritt och hoppning med mera, så hon har ett fullt schema.

Hon vill fortsätta arbetet med kliniken och sätta verksamheten på kartan. Hennes vision är att bygga ett ridhus för att kunna göra större utredningar på hästar, en större smådjursklinik samt en helkroppsröntgen. Men det är en enorm investering som till att börja med är en dröm. Skulle drömmen bli verklighet sker byggnationen på gården för hon uttrycker tydligt att hon bor bra här.

Jag fick veta att hon som student under ett utbytesprogram i Finland kallades koviskerskan. En gammal bonde, som talade finlands-svenska, kom in till Veterinärhögskolan och ville att de skulle operera hans akut sjuka ko. Kon var gammal och skröplig och kanske inte var värd att operera. Han stod på sig då det var hans frus favoritko. Under förberedelserna av kon inför operation la hon sig ner av trötthet och inga försöka att få henne att stå upp lyckades, vilket var ett måste. Då säger någon att ägaren pratar ju svenska, kon kanske inte förstår finska. Så Annina går fram till kon och säger “Hopp upp”, vilket hon gjorde och kunde opereras.

 
 
Artikeln är publicerad i kategorierna: Gamleby | Gamlebyplatsen