Åby herrgård – en samlingsplats för alla

12 apr, 2022

Tack vare så många olika aktiviteter är det stor spridning på åldrarna,
från 6 – 90 år.

Motionsdans – friskvård och social gemenskap
I slutet av 2021, strax efter vi tagit över Gamlebyplatsen, blev vi inbjudna att skriva om Motionsdansen som är i Åby herrgård. Vi var på väg i slutet av januari när motionsdansen drog i gång igen, men så kom restriktionerna om Coronaviruset emellan ytterligare en gång. Så vi fick vänta. Men nu gör vi och Motionsdansen ett försök att sätta i gång danserna igen.

Man träffas på Åby Herrgård om tisdagseftermiddagarna kl. 14.00. Detta har man gjort i över 20 år. När man var som flest, innan pandemin slog, till kom det upp till 120 personer. Inte bara från Gamleby utan man lockade även dansare från Västervik, Vimmerby, Överum etcetera.

Vi är på plats på Åby herrgård lite innan dansen startar och ser när folk börjar komma. Och folket kommer, inte lika många som det var innan pandemin, men ändå det kommer folk med ett glatt humör och som är danssugna.

Man varvar danserna med levande orkester eller till inspelad musik. Idag var det Tomas Andersson som satt ihop spel￾listan, en spellista som innehåller blandad, bra dansmusik. Tomas har varit med från början och brinner för dansen. En dansant man som tävlingsdansat i bland annat dubbelbugg.

När musiken börjar strömma ut ur hög￾talarna spritter det i benen, både på mig men framför allt de som kommit. Det är en härlig stämning.

Vi möter även Johan Torvaldsson som framför tankar och idéer om hur man skulle kunna locka lite fler. Ett förslag är att varva danserna med till exempel musikquiz.

Johan berättar också om allt positivt med den sociala fördelen med danserna. Och att det var här på en av danserna han mötte sin Gun Nilsson för några år sedan. Han har fortfarande sviter efter Corona och dansar inte för tillfället, men kommer gärna hit ändå bara för att prata träffa folk och ha trevligt. Och trevligt och härlig stämning är det.

Här inryms många verksamheter
Väl på plats ser vi snabbt att detta stora hus rymmer många olika aktiviteter som riktar sig både till ung som till gammal. Gamleby fritidsgård, bibliotek och konferensmöjligheter är några av verksamheterna. Även BostadsBolaget nyttjar lokalerna till akti￾viteter för äldre, som vi skriver om i en artikel på annan plats i tidningen.

Där träffar vi Johan Ericsson, samordnare för Överums och Gamleby fritidsgård. Vi sätter oss ner i cafeterian där man kan köpa fika och sitta ner en stund och prata efter skolan eller spela lite biljard. När vi sitter där ansluter sig några till som jobbar med ungdomarna och glädjen lyser när de berättar om ynnesten att jobba med ungdomar.

Han berättar vidare att eftersom de erbjuder så många olika aktiviteter så är det stor spridning på åldrarna, från 6 – 90 år. Men målgruppen är barn och ungdomar mellan 6 – 16 år.

Malin Eriksson, som också brinner för ungdomarna, finns även på plats och berättar att hon brukar ordna något som heter ”När och Fjärran”, ett omtyckt arrangemang. Där får ungdomarna lära sig om andra platser på jorden, vad äter man, vilken musik man lyssnar på, vilket språk man talar och så vidare.

Vi möter även Åsa Karlsson, ej med på bild. Hon väntar på att få sätta i gång sin keramik på eftermiddagen, som är en av aktiviteterna de erbjuder.

Sedan har ju pandemin också gjort att man även här inte kunnat göra ”allt” så som man brukar som till exempel en julfest, men nu är man på gång. Ungdomarna är delaktiga och viktiga i vad de vill upptäcka eller vad de vill anordna.

Nu pågår planeringen för en vårfest och då berättar Malin att det är ungdomarna som får se till att arrangemanget blir av att marknadsföra det, organisera vad som ska ätas och så vidare, de själva är bara där i bakgrunden och stöttar.

Text: Anette Svensson
Foto: Thomas Ekh

 
 
Artikeln är publicerad i kategorierna: Gamleby | Gamlebyplatsen