Snart tändas tusen juleljus…

12 dec, 2023

Nu då den mörka tiden har kommit till vårt land, ser man runt omkring både i tätorten och på landet, att julbelysningen mer och mer kommit fram. Vi längtar efter ljus och vi längtar efter mys och julmusik som den fina julhögtiden associeras med. Och kanske vi längtar lite extra mycket när världen omkring oss är mörk på alla sätt. Med minnet från våra barndomsjulfester med familjen runt Kalle Anka och julbordet och julklappsutdelningen, börjar vi allt tidigare förberedelserna inför denna högtid.

Julens sätt att firas har förändrats under alla tider. Det som har förblivit sig likt är att man tänder ljus, och det är inte så förunderligt i vårt mörka land. Vid vintersolståndet har många kulturer firat ljusets seger över mörkret och i Sverige firades jul långt innan landet kristnades. Ordet jul kommer från forn-
nordiskan och känns också igen i det gamla engelska ordet “yule”, som ibland används istället för “christmas”. De äldsta beläggen för att kyrkan firade Jesu födelse den 25 december är från 100-talet.

När vi firar jul i kyrkan, uppmärksammar vi Jesu födelse. Gud blev människa, eftersom Gud ville komma närmare oss människor. Under julhelgen får vi fira och påminna oss om allt det som hände för drygt två tusen år sedan. På julafton läser vi i kyrkan texten om Jesu födelse. Den beskriver hur Maria och Josef reser till Betlehem, Josefs släkts hemstad, för att skattskriva sig. Väl framme i Betlehem tar Maria och Josef skydd i ett stall där Maria föder Jesus. Maria lindar det nyfödda Jesusbarnet och lägger honom i en krubba. En krubba är det kärl där djuren får sin mat. Kanske som en naturlig förlängning av att vi på julafton uppmärksammar Jesu födelse, ses julen i dag främst som barnens högtid. En höjdpunkt för många barn är när jultomten kommer med julklappar.

I Åtvids församling
uppmärksammar vi julens berättelse och musik på olika sätt. Vid sidan av det Stora Luciafirandet i Stora kyrkan som inleder julfirandet, erbjuder vi tre julkonserter med julens fina sånger under adventshelgerna som avslutas med en magisk stund med julens sånger på Juldagen.

För alla som vill lära sig och uppleva julens berättelse om Jesu födelse i Bethlehem, bjuder vi i år till en stund av julmys på torsdag före julhelgen, då framför allt familjer är välkomna att i ett julspel ta det av vad som hände. Här finns också möjlighet att få sjunga med i julens vackra sånger, som Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus.

Julens gudstjänster, både midnattsmässor som blir alltmer populära och julottorna tidigt på morgonen, brukar fortfarande vara uppskattade avslutningar av julfirandet i hemmet. Kanske är det en längtan efter våra barndomsrötter och minnen, ett behov av tradition som man vill bevara och föra vidare eller bara ett behov av en stund av både lugn och allvar i allt stök under dagen.

För många är julen förbunden med mycket stress för att få besök respektive besöka alla släktingar. Men så finns det även de som sitter ensamma hemma och känner stress inför helgen på grund av det. På juldagen är man därför välkommen till en julfest i gemenskap på församlingsgården som Åtvids
församling arrangerar tillsammans med Åtvidabergs frikyrko-församling. Här finns god julmat och trevlig underhållning och framför allt en god stämning i gemenskap.

I vår församling är julen inte slutet på julfesten utan början. Vi fortsätter firandet i det nya året då vi traditionsenligt bjuder på ett stort julkalas på trettondagen med festmässa i Stora kyrkan och mat och dans runt granen i församlingsgården efter det.

På så sätt hoppas vi att alla våra församlingsbor får en god och välsignad jul. 



 
 
Artikeln är publicerad i kategorierna: Åtvidaberg | Åtvidabergsplatsen