Att som människa kunna tänka bakåt och gå igenom sådant som varit samt kunna tänka framåt för att planera inför eventuella händelser i framtiden är det som gör oss unika på planeten jorden.
Den förmågan har lett till att vår art utvecklats, att vi uppfunnit lösningar på olika problem och ibland också hittat lösningar på sådant vi inte visste var ett problem.
Samma förmåga ställer också till en hel del av just det: problem.
För när du ligger klarvaken kl 03.30 och inte kan somna är det oftast inte för att njuta av dina nytvättade lakan eller betrakta stjärnorna, utan för att du dras in i den självgående dansen mellan tankar och känslor. Du försöker lösa problem, faktiska, påhittade eller sådana som kanske inte ens har någon lösning.
Ofta inser vi dessutom att vi inte är i vårt esse denna tid på dygnet utan att vi skulle behöva sova, vilket kan skapa frustration och irritation. Mot någon annan som gjort eller sagt något vi ligger och grubblar på. Eller på oss själva för att vi inte bara kan släppa det och somna.
Exemplet sammanfattar rätt så bra hur det är att vara människa. Vi har en tendens att ta fasta på negativa händelser mer än positiva eftersom det har varit viktigt för vår överlevnad, vi har ett medvetande som är skapat för att söka samt lösa problem och vi har samtidigt en förväntan om att vi ska känna oss glada och harmoniska. När vi inte gör det så är något fel och behöver rättas till.
Tyvärr tolkar hjärnan det ofta som att det är vi själva som är fel. Om jag bara inte var så slarvig, lat, tjock, smal, högljudd, korkad, stressad, inkompetent – så hade det inte varit så här! Eller så tolkar den det som att alla andra i stället borde ta och skärpa till sig!
Faktum är att det är svårt att vara människa och att vi större delen av tiden har något område i livet som skaver. Det här kan vi fastna i grubblerier kring, eller så kan vi öka takten och försöka skjuta ifrån oss detta obehagliga faktum genom att ständigt ha något att göra.
Nystartarnas resa har gått ut på att kunna göra andra val. Genom att veta vad man tycker är viktigt i livet, få större förståelse för sig själv och att vara närvarande kan man förbättra sina möjligheter att göra kloka val. Att träna på att hålla tankar lätt och göra plats för obehagliga känslor ökar också möjligheten att genomföra de kloka valen, oavsett omständigheterna.
Det som deltagarna uppehållit sig mest vid är nog ändå det här med att bli snällare mot sig själv. Att kunna ta paus ifrån, eller i alla fall påverkas mindre av den där ifrågasättande inre rösten som likt en fotbollskommentator ständigt delar ut gula och röda kort, påpekar vad vi misslyckades med och vad vi kunde ha gjort bättre.
Det kräver en del övning men det går att ta sig loss från den inre förtryckarens bojor och få mer energi över till att göra sådant man vill och dessutom ha roligare på vägen, en väl värd investering!
Som vanligt så kan du som vill ta del av material på Livspraktiken.se
Ta väl hand om dig!
Cecilia Kalén, leg sjukgymnast & beteendevetare