Åtvidabergaren Erik Österberg är en av grundarna till Husfoto. Nu har han klivit av den dagliga driften och vill istället hjälpa andra företag att komma framåt.
Året var 2007. Erik och hans kollega Gareth Bagley arbetade som frilansande bostadsfotografer och hade ambitionen att göra sin vardag lite bättre och stärka samarbetet med mäklare. De startade tillsammans företaget Husfoto. Grundidén var att bygga ett nätverk av frilansande fotografer som tar bostadsbilder och samarbetar med olika mäklare. Till en början var det bara de två. Men det fanns en större efterfrågan och intresse, och nätverket kunde utökas.
Förtaget växte fort. Idag är Husfoto Sveriges största aktör inom bostadsfotografering med en omsättning på nästan 100 miljoner. De är en heltäckande mediapartner för mäklare, med 130 frilansande fotografer runt om i landet och 30 anställda. De har kontor i Linköping, Göteborg och Stockholm och har även utökat sin verksamhet med kontor i Norge.
Men i början av 2023 valde Erik att avsluta sitt uppdrag i den dagliga driften av Husfoto. Han är däremot kvar som delägare och styrelseordförande.
– Det blev lite för stort för mig. Många saker blev bättre när företaget växte. Men jag vill kunna jobba mer hands on och få saker att hända snabbt. I stora bolag kan det ta tid när förändringar ska ske, berättar han.
– Ett bolag som växer ganska kraftigt kan lätt få växtvärk. Det blev skygglappar på för vissa saker och prioriteringar, vilket gjorde att jag inte fick tid till det jag tyckte var viktigt och roligt. Och det funkade inte för mig, fortsätter han.
Vill tillbaka till de mindre företagen
Efter resan med Husfoto vill Erik tillbaka till de mindre företagen. Han har sparkat nytt liv i sitt eget konsultbolag som rymmer många olika lösningar.
– Min grundtanke är att hjälpa mindre företag framåt. Det kan vara alltifrån att investera, gå in i styrelsen, jobba hands on eller fungera som ett bollplank. Hjälpa till att tycka, tänka och fatta beslut helt enkelt, berättar han.
Förutom sin erfarenhet om att bygga företag och kunskap om vad som behövs för att en verksamhet ska växa på ett hållbart sätt så är Erik väldigt teknisk kunnig och verkar vara insatt i de flesta områden vi passerar i vår diskussion.
– Vi har aldrig haft så mycket digitala och tekniska lösningar som nu, men är man inte insatt blir trösklarna höga. Men tar man sig över dem finns det mycket att vinna, säger han.
– Grunden, själva ramverket är i de flesta företag väldigt lika. Funkar ramverket kan du fokusera på din kärnverksamhet, det som från början var det som fick dig att vilja starta ditt företag, fortsätter han.
Tänk hållbart
Företagande innebär mycket. Det är många olika delar som ska falla på plats för att helheten ska fungera. Att ansvara för personal är en sådan sak som kan innebära mer än vad man kanske från början föreställde sig.
– Hållbarhet är extremt viktigt för mig. Miljö, ekonomi och personal måste synka och vara balanserade. Företag där alla jobbar lagom mycket (både anställda och chefer). Ofta har många för mycket att göra, och tid läggs på onödiga saker. Vi tror att vi tjänar på att göra allting själva, men så är det inte. Var inte rädd för att ta in hjälp, säger han.
– Som företagare tvingas du ofta in i sånt som du egentligen inte vill göra. I slutändan kommer du sitta med saker som du verkligen inte hade tänkt dig från början, och så kan vi ju inte ha det, avslutar han.
Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh